Ondersteunende maatregelen blijven van kracht

De Europese Centrale Bank heeft donderdag besloten om de rente onveranderd te laten, zoals eerder verwacht. Dit betekent dat de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd blijven, met de depositorente op -0,5% en de herfinancieringsrente op 0%. Dit besluit komt op een moment van toenemende economische onzekerheid als gevolg van de aanhoudende coronapandemie en de stijgende inflatie in de eurozone.

De ECB heeft aangegeven dat zij haar ondersteunende maatregelen zal blijven handhaven om de economie te ondersteunen en de inflatie op peil te houden. Dit omvat het opkoopprogramma van obligaties ter waarde van €1,85 biljoen, dat naar verwachting tot ten minste maart 2022 zal voortduren. Daarnaast heeft de centrale bank aangegeven klaar te staan om indien nodig verdere stappen te ondernemen om de economie te stimuleren.

Inflatie en economische groei in de eurozone

De inflatie in de eurozone is de afgelopen maanden gestegen tot het hoogste niveau in jaren, mede als gevolg van de stijgende energieprijzen en verstoringen in de toeleveringsketens. Dit heeft geleid tot zorgen over een mogelijke oververhitting van de economie en een versnelde afbouw van de monetaire stimulansmaatregelen door de ECB.

Reactie op het rentebesluit

Het rentebesluit van de ECB werd over het algemeen positief ontvangen door de financiële markten, die opgelucht waren dat de rentetarieven ongewijzigd bleven. De euro versterkte ten opzichte van de dollar na het nieuws, terwijl de Europese aandelenmarkten licht stegen. Analisten zijn echter van mening dat de ECB mogelijk in de toekomst zal moeten overwegen om haar monetaire beleid aan te passen om de inflatie onder controle te houden en de economische groei te ondersteunen.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*