Sterke groei van Chinese export

De Chinese export is in augustus harder gestegen dan verwacht, terwijl de toename van de import veel kleiner uitviel dan voorzien, waardoor het handelsoverschot flink opliep. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de Chinese overheid.

De Chinese export steeg in augustus met maar liefst 9,5% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit was veel meer dan economen hadden voorspeld, die gemiddeld een groei van slechts 7,1% hadden verwacht. De sterke groei van de export werd voornamelijk gedreven door de vraag naar elektronica en consumentengoederen.

Teleurstellende groei van de import

In tegenstelling tot de export, viel de groei van de Chinese import in augustus tegen. De import steeg slechts met 2,1%, terwijl economen hadden gerekend op een groei van 4,2%. Deze teleurstellende groei kan worden toegeschreven aan de afnemende binnenlandse vraag en de wereldwijde handelsspanningen, die de import van grondstoffen en halffabricaten hebben beperkt.

Stijging van het handelsoverschot

Als gevolg van de sterke groei van de export en de zwakke groei van de import, liep het handelsoverschot van China in augustus flink op. Het handelsoverschot bedroeg $58,93 miljard, wat aanzienlijk hoger was dan de $50,50 miljard die in juli werd gerapporteerd. Het groeiende handelsoverschot kan zorgen voor toenemende druk van handelspartners, met name de Verenigde Staten, die China beschuldigen van oneerlijke handelspraktijken.

Toekomstige ontwikkelingen

De toekomst van de Chinese handelsbalans blijft onzeker, gezien de aanhoudende handelsspanningen met de Verenigde Staten en de wereldwijde economische onzekerheid als gevolg van de coronapandemie. De Chinese overheid zal naar verwachting maatregelen blijven nemen om de export te stimuleren en de import te ondersteunen, in een poging om het handelsoverschot onder controle te houden en de economische groei te bevorderen.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*