De inflatie in Nederland is in de maand maart gestegen naar 0,1 procent, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is een lichte stijging ten opzichte van februari, toen de inflatie nog op 0 procent stond. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door hogere prijzen voor voedingsmiddelen en energie.
De prijzen van voedingsmiddelen zijn in maart met 1,7 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de prijzen van vlees, zuivelproducten en brood zijn flink gestegen. Ook de prijzen van energie zijn met 0,8 procent gestegen, voornamelijk door hogere gas- en elektriciteitsprijzen.
Lagere prijzen voor kleding en schoenen
Daarentegen zijn de prijzen voor kleding en schoenen juist gedaald in maart. De prijzen van deze producten zijn met 1,2 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Ook de prijzen van elektronica en meubels zijn gedaald, wat heeft bijgedragen aan een lagere inflatie.
Invloed van de coronacrisis op de inflatie
De coronacrisis heeft ook invloed gehad op de inflatie in Nederland. Doordat veel winkels en horecagelegenheden gesloten waren, zijn de prijzen van diensten zoals restaurants en recreatieactiviteiten gedaald. Dit heeft een neerwaartse druk op de inflatie gehad.
Verwachtingen voor de komende maanden
Het is nog onzeker hoe de inflatie zich de komende maanden zal ontwikkelen. De prijzen van voedingsmiddelen en energie kunnen blijven stijgen, maar ook de heropening van de economie kan zorgen voor hogere prijzen. Het CBS zal de ontwikkelingen blijven monitoren en regelmatig updates geven over de inflatie in Nederland.
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl
Leave a Reply