Rechtszaak in Pennsylvania eindigt in grote schadevergoeding voor kankerpatiënt

Bayer, een van 's werelds grootste farmaceutische bedrijven, is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van maar liefst 2,25 miljard dollar aan een gedupeerde in Pennsylvania. De rechtszaak draaide om het vermeende verband tussen het gebruik van Bayer's populaire onkruidverdelger Roundup en het ontwikkelen van kanker bij de eiser.

De uitspraak is een grote tegenslag voor Bayer, aangezien het bedrijf momenteel al duizenden vergelijkbare rechtszaken wereldwijd heeft lopen. Roundup, dat het actieve ingrediënt glyfosaat bevat, wordt al tientallen jaren veelvuldig gebruikt door boeren, tuinders en particulieren over de hele wereld. Het product heeft echter de afgelopen jaren steeds meer kritiek gekregen vanwege de mogelijke gezondheidsrisico's die het met zich meebrengt.

De controverse rondom glyfosaat en Roundup

Glyfosaat, het belangrijkste bestanddeel van Roundup, is een chemische stof die wordt gebruikt om onkruid te bestrijden. Het wordt beschouwd als een van de meest gebruikte herbiciden ter wereld. Hoewel het middel door overheidsinstanties, zoals de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA), als veilig wordt beschouwd, zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken die wijzen op mogelijke gezondheidsrisico's, waaronder het ontwikkelen van kanker.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft glyfosaat in 2015 geclassificeerd als "waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen". Deze classificatie heeft wereldwijd veel ophef veroorzaakt en heeft geleid tot talloze rechtszaken tegen Bayer, het bedrijf dat Monsanto, de producent van Roundup, in 2018 heeft overgenomen.

Een groeiend aantal rechtszaken

De rechtszaak in Pennsylvania is slechts een van de vele die Bayer momenteel te wachten staan. Sinds de overname van Monsanto heeft Bayer te maken met een toenemend aantal rechtszaken van mensen die beweren dat Roundup verantwoordelijk is voor hun kanker. In 2018 werd Bayer al veroordeeld tot het betalen van 289 miljoen dollar aan een voormalig schoolconciërge in Californië die stelt dat hij lymfeklierkanker heeft ontwikkeld door het gebruik van Roundup.

Het bedrijf heeft herhaaldelijk benadrukt dat Roundup veilig is en dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het product kanker veroorzaakt. Bayer is van plan om in beroep te gaan tegen de uitspraak in Pennsylvania en zal blijven vechten tegen de aanklachten in andere lopende rechtszaken.

De impact op Bayer en de toekomst van Roundup

Deze recente veroordeling zal ongetwijfeld een grote financiële klap zijn voor Bayer. Het bedrijf heeft al miljarden dollars gereserveerd voor eventuele schikkingen en schadevergoedingen in verband met Roundup. Naast de financiële gevolgen heeft de controverse rondom Roundup ook geleid tot een afname in het gebruik en de verkoop van het product, evenals tot een beschadiging van het imago van het bedrijf.

De toekomst van Roundup blijft onzeker. Terwijl sommige landen, waaronder Nederland, hebben besloten het gebruik van glyfosaat te beperken of te verbieden, blijven andere landen het middel nog steeds toestaan. Bayer zal waarschijnlijk geconfronteerd worden met nog meer rechtszaken en juridische uitdagingen in de komende jaren, wat de reputatie van het bedrijf verder kan schaden.

De roep om meer onderzoek en regulering

De controverse rondom Roundup heeft ook geleid tot een grotere roep om meer onafhankelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van glyfosaat en andere herbiciden. Veel mensen pleiten voor strengere regelgeving en het gebruik van alternatieve methoden om onkruid te bestrijden.

Het is duidelijk dat de discussie over de veiligheid van glyfosaat en de verantwoordelijkheid van Bayer nog verre van voorbij is. Met de voortdurende rechtszaken, de groeiende bezorgdheid onder consumenten en de druk vanuit de wetenschappelijke gemeenschap, zal Bayer de komende jaren geconfronteerd worden met grote uitdagingen om het vertrouwen te herstellen en de juridische strijd rondom Roundup aan te pakken.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*