De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend lager geëindigd na de stevige winsten van vorige week. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 443,52 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,4 procent op 15.135,97 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,5 procent in de min bij een stand van 7.013,73 punten. De Britse FTSE sloot vlak op 7.417,76 punten.
Zorgen over economie in de eurozone
Beleggers maken zich ondertussen zorgen over de economie in de eurozone. In oktober kromp de dienstensector in de muntunie harder dan in de maand ervoor en het indexniveau van 47,8 was de laagste stand in 32 maanden. Econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank oordeelde dat dit opnieuw een klap is voor de eurozone. Hij voegde eraan toe dat de verwachtingen voor de komende 12 maanden iets verbeterd zijn, maar nog steeds ruim onder het langetermijngemiddelde blijven. Vorige week werd al bekend dat de industrie in de eurozone in oktober ook harder is gekrompen.
Duitse fabrieksorders stijgen onverwacht
Op macro-economisch vlak was er verder aandacht voor de Duitse fabrieksorders. Die stegen onverwacht in september, waar een daling met 1,5 procent was voorzien. Deze positieve ontwikkeling kan een lichtpuntje zijn te midden van de zorgen over de economie in de eurozone.
Euro/dollar noteert stabiel
De euro/dollar noteerde op 1,0748. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,0726 op de borden. Volgens Commerzbank is er op korte termijn weinig ruimte voor de dollar om weer te stijgen na het zwakke Amerikaanse banenrapport van vrijdag.
Olieprijzen stijgen na productieverlagingen van Saoedi-Arabië en Rusland
WTI-olie werd anderhalf procent duurder in reactie op het nieuws dat Saoedi-Arabië en Rusland hun productieverlagingen voortzetten tot zeker het eind van het jaar. Vorige week daalden de olieprijzen nog ongeveer 5 procent. Deze stijging kan gunstig zijn voor olie-aandelen.
Bedrijfsnieuws
In het bedrijfsnieuws ging Siemens aan kop in Frankfurt met een plus van rond een procent. Vonovia, vorige week nog een sterke stijger, had een lastige dag en belandde onderaan in de DAX met een verlies van ruim 5 procent. Siemens Energy, ook een stijger in Frankfurt vorige week, daalde maandag zo'n anderhalf procent. Betaalbedrijf Adyen verloor in Amsterdam ruim 3 procent in aanloop naar een update aanstaande woensdag. Sectorgenoot Worldline leverde in Parijs meer dan 4 procent in. LVMH neemt de Amerikaanse brillenfabrikant Barton Perreira over, maar het aandeel LVMH daalde in de CAC 40 iets minder dan een procent. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield leverde, net als sectorgenoot Vonovia, behoorlijk in. Defensiespecialist Thales deed goede zaken en voerde de Franse beurs aan met een plus van meer dan een procent. Ryanair zal dividend gaan betalen, en wel 400 miljoen euro, na de sterke winstgroei in het afgelopen halfjaar. Het aandeel Ryanair steeg in Londen 8 procent. Sectorgenoot easyJet won ruim een procent. Postaandelen hadden het lastig na een tegenvallende kwartaalupdate van PostNL. Het aandeel daalde bijna 13 procent in Amsterdam en Bpost ging bijna 2 procent lager in Brussel. Deutsche Post verloor in Frankfurt anderhalf procent. Telecom Italia heeft het bod van KKR van meer dan 20 miljard dollar op zijn vastelijnnetwerk geaccepteerd. Dit moet de schuld van het Italiaanse telecombedrijf weer binnen beheersbare proporties terugbrengen. Het aandeel daalde ruim 3 procent. Olie zat in de lift, en daarmee ook de olie-aandelen. In Amsterdam won Shell iets minder dan een procent en in Parijs steeg TotalEnergies een half procent.
Amerikaanse beurzen noteren licht hoger
De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot licht hoger. Dit kan worden gezien als een positief signaal voor de wereldwijde beurzen.
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl
Leave a Reply