De werkloosheid in Nederland is in november gestegen naar 6,1 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In oktober lag het werkloosheidspercentage nog op 5,8 procent. Het aantal werklozen nam in november met 27.000 toe en kwam uit op 574.000 personen.
De stijging van de werkloosheid in november is mede het gevolg van de coronacrisis. Veel bedrijven hebben te maken met een lagere omzet en zijn genoodzaakt om personeel te ontslaan of tijdelijke contracten niet te verlengen. Vooral in sectoren zoals horeca, evenementen en detailhandel is de werkloosheid fors toegenomen.
Jongeren en flexwerkers zwaar getroffen
Jongeren en flexwerkers worden het hardst getroffen door de stijgende werkloosheid. Veel jongeren werken in sectoren die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis, zoals de horeca en de evenementenbranche. Daarnaast hebben flexwerkers vaak als eerste te maken met het verlies van hun baan bij economische tegenslag.
Maatregelen om werkloosheid te bestrijden
De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de werkloosheid te bestrijden. Zo is de NOW-regeling in het leven geroepen om bedrijven te ondersteunen bij het behoud van personeel. Ook zijn er omscholingsprogramma's en subsidies beschikbaar gesteld om mensen te helpen bij het vinden van nieuw werk.
Toekomstperspectief
Het is nog onzeker hoe de werkloosheid zich de komende maanden zal ontwikkelen. De coronacrisis heeft een grote impact op de economie en het herstel kan langere tijd duren. Het is belangrijk dat er blijvende steunmaatregelen worden genomen om de werkgelegenheid te behouden en mensen te helpen bij het vinden van nieuw werk.
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl
Leave a Reply