Op maandag 3 juni 2024 worden de nieuwste inflatiecijfers bekendgemaakt. Deze cijfers geven inzicht in de ontwikkeling van de prijzen van goederen en diensten in de economie. Een hogere inflatie kan wijzen op een groeiende vraag en een mogelijk overspannen economie, terwijl een lagere inflatie kan duiden op afnemende vraag en mogelijke deflatie.
Werkloosheidscijfers
Op dinsdag 4 juni 2024 worden de werkloosheidscijfers gepubliceerd. Deze cijfers geven informatie over het aantal mensen dat werkloos is en op zoek is naar werk. Een stijging van de werkloosheid kan duiden op economische problemen, terwijl een daling kan wijzen op een groeiende economie en meer banenkansen.
Handelsbalans
Op woensdag 5 juni 2024 worden de nieuwste cijfers over de handelsbalans bekendgemaakt. De handelsbalans geeft inzicht in de verhouding tussen export en import van goederen en diensten. Een positieve handelsbalans, waarbij er meer wordt geëxporteerd dan geïmporteerd, kan gunstig zijn voor de economie, terwijl een negatieve handelsbalans kan wijzen op onevenwichtigheden in de handel.
BBP-cijfers
Op donderdag 6 juni 2024 worden de cijfers over het bruto binnenlands product (BBP) bekendgemaakt. Het BBP geeft de totale waarde van alle goederen en diensten die in een land worden geproduceerd weer. Een groeiend BBP kan duiden op een groeiende economie, terwijl een krimpend BBP kan wijzen op economische problemen zoals recessie of stagnatie.
Het is belangrijk om deze macro-economische indicatoren in de gaten te houden, omdat ze een goed beeld kunnen geven van de gezondheid van de economie en mogelijke toekomstige ontwikkelingen kunnen voorspellen. Beleggers, beleidsmakers en economen gebruiken deze gegevens vaak om beslissingen te nemen en trends te analyseren. Het is dus zeker de moeite waard om de ontwikkelingen op de macro-economische agenda te volgen.