Op maandag 9 september 2024 worden de nieuwste inflatiecijfers bekendgemaakt. Deze cijfers geven inzicht in de mate waarin de prijzen van goederen en diensten zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Een hoge inflatie kan duiden op een oververhitte economie, terwijl een lage inflatie juist kan wijzen op een trage economische groei. Beleggers en economen zullen dan ook nauwlettend in de gaten houden hoe de inflatie zich ontwikkelt.
Werkloosheidscijfers
Op dinsdag 10 september 2024 worden de werkloosheidscijfers gepubliceerd. Deze cijfers geven aan hoeveel mensen er op zoek zijn naar werk, maar nog geen baan hebben kunnen vinden. Een hoge werkloosheid kan wijzen op een zwakke arbeidsmarkt en economie, terwijl een lage werkloosheid juist kan duiden op een sterke economische groei. De werkloosheidscijfers zijn dan ook een belangrijke indicator voor de gezondheid van de economie.
Handelsbalans
Op woensdag 11 september 2024 worden de nieuwste cijfers over de handelsbalans bekendgemaakt. De handelsbalans geeft aan hoeveel een land exporteert en importeert en of er sprake is van een handelsoverschot of -tekort. Een handelsoverschot kan duiden op een sterke exportsector, terwijl een handelstekort juist kan wijzen op een afhankelijkheid van buitenlandse goederen. De handelsbalans is dan ook een belangrijke indicator voor de internationale handel en economische groei.
Beleidsrente
Op donderdag 12 september 2024 wordt de beleidsrente bekendgemaakt. De beleidsrente is de rente die centrale banken hanteren om de economie te stimuleren of af te remmen. Een verlaging van de beleidsrente kan zorgen voor goedkopere leningen en daarmee de economische groei stimuleren, terwijl een verhoging van de beleidsrente juist kan leiden tot een afremming van de economie. De beslissing over de beleidsrente is dan ook van groot belang voor beleggers, bedrijven en consumenten.
Bruto Binnenlands Product (BBP)
Op vrijdag 13 september 2024 wordt het BBP cijfer bekendgemaakt. Het BBP geeft de totale waarde aan van alle goederen en diensten die in een land worden geproduceerd in een bepaalde periode. Een stijging van het BBP kan duiden op economische groei, terwijl een daling juist kan wijzen op een recessie. Het BBP cijfer is dan ook een belangrijke graadmeter voor de economische gezondheid van een land en wordt nauwlettend in de gaten gehouden door beleidsmakers, economen en beleggers.
Leave a Reply