De ruwe olieprijs is donderdag flink gedaald, met een vat West Texas Intermediate dat 2,6 procent goedkoper werd bij een settlement van 83,21 dollar. Verschillende factoren hebben bijgedragen aan deze daling, waaronder zorgen over een mogelijke escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas.
Onzekerheid over conflict drukt de olieprijzen
Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets merkte op dat berichten over een mogelijke korte Israëlische inval in Gaza aanvankelijk de olieprijzen stabiel hielden. Dit herinnerde investeerders eraan dat het conflict tussen Hamas en Israël binnenkort een nieuwe fase zou kunnen ingaan. Echter, de oliemarkten verloren uiteindelijk terrein, mede door de aansterkende dollar. De onzekerheid rondom het conflict heeft invloed op de wereldeconomie en zorgt voor een neerwaartse druk op de olieprijzen.
Zorgen over economische vertraging en seizoensgebonden vraag
Naast het conflict in het Midden-Oosten zijn er ook zorgen over een mogelijke vertraging van de economie en een zwakke seizoensgebonden vraag naar olie. Phil Flynn van The Price Futures Group wees op deze factoren als mogelijke redenen voor de daling van de olieprijs. De markt wordt momenteel geplaagd door oorlogsgeruchten en de onzekerheid die hiermee gepaard gaat, wat de wereldeconomie beïnvloedt.
Conflict kan verdere dalingen van olieprijs beperken
Ondanks de daling van de olieprijs, suggereren marktkenners dat het conflict tussen Israël en Hamas kan helpen om verdere dalingen te beperken. Aan de ene kant is er een zwakke vraag naar olie door de onzekere economische achtergrond en het overaanbod. Aan de andere kant bestaat de angst dat de aanvoer van olie gemakkelijk onderbroken kan worden als de vijandelijkheden in het Midden-Oosten escaleren. Deze factoren zorgen ervoor dat de olieprijs in een kleine neerwaartse trend lijkt te handelen, maar neerwaartse 'overshoots' worden opgevangen door bullish speculanten, legt David Morrison van Trade Nation uit.
Al met al blijft de olieprijs volatiel en worden de prijzen beïnvloed door verschillende factoren, zoals geopolitieke spanningen en economische zorgen. Het is belangrijk om de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de wereldeconomie nauwlettend in de gaten te houden om een beter inzicht te krijgen in de toekomstige ontwikkeling van de olieprijs.