Olieprijs stijgt maar dreigt stevig verlies op weekbasis

De olieprijs steeg op donderdag, maar de winst ging deels verloren richting het einde van de handel. Bij een settlement van 75,74 dollar werd een vat West Texas Intermediate uiteindelijk 0,5 procent duurder. Op weekbasis dreigt echter een stevig verlies.

Chinese inflatiedata zorgen voor schommelingen op oliemarkten

De oliemarkten schudden de tegenvallende Chinese inflatiedata op donderdag af, nadat woensdag nog het laagste niveau werd bereikt voor WTI en Brent sinds juli. Zwakke handelscijfers uit China zetten de olieprijzen eerder deze week onder druk, omdat de data de zorgen aanwakkerden over de energievraag in een van de grootste economieën ter wereld.

De consumentenprijzen in China zijn in oktober met 0,2 procent gedaald op jaarbasis, waar een afname van 0,1 procent was voorspeld. Ook de Chinese producentenprijzen daalden opnieuw. Deze gegevens "onthulden een desinflatoire trend die de voorbode zou kunnen zijn van een vertraging in de economische activiteit die zou kunnen leiden tot een lager energieverbruik," zei analist Ricardo Evangelista van ActivTrades.

Risico's voor productieverstoringen groter dan na aanval op Israël

Ondertussen duidt het marktfundament niet op een aanstaande crisis aan de aanbodkant, hoewel de risico's voor productieverstoringen wel groter zijn dan na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober, aldus Jim Burkhard van S&P Global Commodity Insights. Volgens de marktkenner heeft de oorlog tussen Israël en Hamas zeker de politieke trends in het Midden-Oosten veranderd, maar het vermogen om de fundamenten van de oliemarkt te beïnvloeden zal beperkt zijn zolang de oorlog binnen de perken blijft.

Verzwakking van vraag in de Verenigde Staten

Ook lijkt de vraag naar olie in de Verenigde Staten te verzwakken. Volgens data van het American Petroleum Institute zijn de olievoorraden in de VS afgelopen week gestegen met bijna 12 miljoen vaten. Deze cijfers moeten komende week bevestigd worden door het Amerikaanse energieministerie.

Voortgang van de olieprijs

De olieprijs blijft volatiel en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder geopolitieke spanningen, economische ontwikkelingen en vraag- en aanbodverhoudingen. De markt zal de komende tijd nauwlettend in de gaten gehouden worden om te zien of de prijzen weer kunnen stijgen of dat het stevige verlies op weekbasis doorzet.

Impact van de Chinese economie

De Chinese economie speelt een belangrijke rol in de mondiale oliehandel. Als een van de grootste consumenten van olie ter wereld, hebben ontwikkelingen in China een directe invloed op de oliemarkten. De recente daling van de Chinese inflatie en producentenprijzen heeft zorgen aangewakkerd over de economische activiteit en het energieverbruik in het land. Deze ontwikkelingen kunnen de vraag naar olie verder beïnvloeden.

Geopolitieke risico's en productieverstoringen

Naast de economische factoren spelen ook geopolitieke risico's een rol bij de olieprijs. De recente escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas heeft de politieke trends in het Midden-Oosten veranderd. Hoewel de directe impact op de oliemarkt beperkt lijkt te zijn, kunnen verdere escalaties of verstoringen in de regio de prijzen beïnvloeden.

Vraagverzwakking in de Verenigde Staten

Daarnaast wijzen recente gegevens op een verzwakking van de vraag naar olie in de Verenigde Staten. De stijging van de olievoorraden kan duiden op een verminderde vraag of een overaanbod op de markt. Deze ontwikkeling zal nauwlettend gevolgd worden door marktanalisten en investeerders om te bepalen of de vraag zich herstelt of verder verzwakt.

Conclusie

De olieprijs is donderdag gestegen, maar dreigt op weekbasis een stevig verlies te lijden. De Chinese inflatiedata en zwakke handelscijfers uit China hebben de oliemarkten beïnvloed en zorgen voor onzekerheid over de energievraag. Daarnaast spelen geopolitieke risico's en de verzwakking van de vraag in de Verenigde Staten een rol bij de prijsontwikkeling. De komende tijd zal de markt nauwlettend gevolgd worden om te zien hoe de prijzen zich verder ontwikkelen.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*