Volgens Eurostat bleef de werkloosheid in de eurozone in februari onveranderd op 7,9%. Dit betekent dat ongeveer 12,6 miljoen mensen werkloos waren in de 19 landen die de euro als munt hebben.
Verschillen tussen landen
Hoewel de algemene werkloosheidscijfers stabiel bleven, zijn er grote verschillen tussen de landen in de eurozone. Zo heeft Griekenland nog steeds de hoogste werkloosheidscijfers met 16,1%, gevolgd door Spanje met 14,2%. Aan de andere kant hebben landen als Duitsland en Nederland relatief lage werkloosheidscijfers van respectievelijk 3,1% en 3,4%.
Invloed van de coronapandemie
De coronapandemie heeft een grote impact gehad op de werkgelegenheid in de eurozone. Veel bedrijven moesten sluiten en mensen verloren hun baan als gevolg van lockdownmaatregelen. Hoewel sommige landen langzaam herstellen, is de werkloosheid nog steeds een zorgwekkende factor voor de economie van de eurozone.
Maatregelen om werkloosheid te bestrijden
Om de werkloosheid te bestrijden, hebben veel landen in de eurozone maatregelen genomen zoals het verlengen van steunregelingen voor werklozen en het stimuleren van de economie door middel van investeringen. Het is echter nog onzeker hoe lang het zal duren voordat de werkgelegenheid weer op het niveau van voor de pandemie zal zijn.
Al met al blijft de werkloosheid in de eurozone een belangrijk aandachtspunt voor beleidsmakers en economen, aangezien het een grote impact heeft op de economische groei en stabiliteit van de regio.