Volatiele handelssessie op Amerikaanse beurzen

Volatiele handelssessie op Amerikaanse beurzen

De Amerikaanse beurzen beleefden donderdag een licht hogere handelssessie, maar niet zonder de nodige beweeglijkheid. Met nog een paar uur handel te gaan in New York, noteerde de S&P 500 een daling van 0,2 procent op 4.306,09 punten. De Dow Jones index verloor 0,1 procent en sloot af op 33.640,61 punten, terwijl de Nasdaq 0,3 procent lager noteerde op 13.280,16 punten.

Invloed van economische data

Een belangrijke factor die de bewegingen op de Amerikaanse beurzen beïnvloedde, waren de recente economische data die werden vrijgegeven. Beleggers hielden de adem in terwijl ze de gegevens over de werkgelegenheid en de inflatie in de gaten hielden. Deze cijfers kunnen een indicatie geven van de gezondheid van de Amerikaanse economie en kunnen dus het sentiment op de markten beïnvloeden.

Werkgelegenheidscijfers en inflatie

De werkgelegenheidscijfers waren gemengd. Enerzijds bleek uit het wekelijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid dat het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen daalde tot het laagste niveau sinds het begin van de coronapandemie. Anderzijds bleek uit het maandelijkse banenrapport van ADP dat het aantal nieuwe banen in de private sector lager was dan verwacht.

Wat betreft de inflatie, waren er gemengde signalen. Hoewel het consumentenprijsindexcijfer van mei een stijging van 0,6 procent liet zien, wat hoger was dan de verwachte 0,4 procent, toonde de kerninflatie (exclusief voedsel- en energieprijzen) slechts een stijging van 0,7 procent, wat in lijn was met de verwachtingen. Deze gemengde inflatiecijfers zorgden voor enige onzekerheid onder beleggers.

Tech-aandelen onder druk

Tech-aandelen stonden onder druk tijdens de handelssessie. De Nasdaq, die veel technologiebedrijven bevat, noteerde 0,3 procent lager. Deze daling kan worden toegeschreven aan de zorgen over de inflatie, aangezien hogere inflatie kan leiden tot hogere rentetarieven, wat op zijn beurt de waardering van toekomstige winsten van technologiebedrijven kan beïnvloeden.

Overige invloeden op de markten

Naast de economische data en de prestaties van tech-aandelen, waren er nog andere factoren die de beweeglijkheid op de Amerikaanse beurzen beïnvloedden. Het voortdurende handelsgeschil tussen de Verenigde Staten en China, de ontwikkelingen rond het coronavirus en de verwachtingen rond het monetaire beleid van de Federal Reserve waren allemaal onderwerpen waar beleggers aandacht aan besteedden.

Vooruitzichten voor de rest van de handelsdag

Met nog een paar uur handel te gaan in New York, blijven de vooruitzichten voor de Amerikaanse beurzen onzeker. Beleggers zullen blijven letten op de economische data, vooral de komende publicatie van het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat meer inzicht zal geven in de staat van de arbeidsmarkt. Daarnaast zullen ze ook aandacht besteden aan de ontwikkelingen rond het coronavirus en het monetaire beleid van de Federal Reserve, wat de richting van de markten kan beïnvloeden.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 4 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*