Amerikaanse beurzen sluiten hoger

De Amerikaanse beurzen sloten maandag hoger, met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 steeg met 0,6 procent naar 4.746,09 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent en lag op koers voor een nieuwe all time high met 37.327,61 punten, en de Nasdaq noteerde 0,7 procent hoger op 14.914,16 punten. Het beleggerssentiment nam vorige week een positieve wending nadat de Federal Reserve aangaf in 2024 mogelijk drie renteverlagingen te verwachten.

Fed-bestuurders temperen optimisme over renteverlagingen

Het optimisme over de verwachte renteverlagingen werd enigszins ingetoomd door uitspraken van Fed-bestuurders die het enthousiasme probeerden te temperen, met name over de timing van de renteverlagingen. Ondanks deze uitspraken blijft Fundstrat verwachten dat er verdere koersbewegingen omhoog zullen zijn, omdat fondsbeheerders vlak voor het einde van het jaar nog transacties willen doen om hun prestaties te verbeteren.

Goldman Sachs positief over Wall Street in 2024

Goldman Sachs is positief over Wall Street in 2024 en rekent voor de S&P 500 op een stand van 5.100 punten aan het einde van volgend jaar. Een paar weken geleden voorspelde de Amerikaanse bank nog een koersdoel van 4.700 punten voor de S&P 500 in 2024. Goldman Sachs verklaarde: "Vertragende inflatie en versoepeling door de Fed zullen de reële rendementen laag houden en een koers-winstvermenigvuldiging van meer dan 19 keer ondersteunen."

Vertrouwen Amerikaanse huizenbouwers verbetert

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers in december is verbeterd van 34 naar 37, hoewel de verkoopomstandigheden negatief bleven. De National Association of Home Builders (NAHB) wees op de dalende hypotheekrente, met ongeveer 50 basispunten, wat leidde tot een "toename van het aantal kopers die zich eerder uit de markt geprijsd voelden en nu een tweede blik werpen."

Euro/dollar, WTI-olie en Amerikaanse tienjaarsrente

De euro/dollar handelde maandagavond op 1,0927. WTI-olie werd bijna 3 procent duurder. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar 3,97 procent.

Bedrijfsnieuws

De overname van ontwerptool Figma door Adobe gaat niet door. Hoewel beide bedrijven blijven geloven in de voordelen van de combinatie, hebben ze gezamenlijk besloten om de deal niet door te zetten. De kans is klein dat de combinatie goedkeuring zal krijgen van de toezichthouders in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Met de overname was ongeveer 20 miljard dollar gemoeid. Adobe steeg maandag ruim 2 procent.

Het aandeel Nio maakte een koerssprong van 4,5 procent nadat bekend werd dat een investeerder uit Abu Dhabi 2,2 miljard dollar in het bedrijf steekt.

Apple daalde maandag ruim een half procent in reactie op het nieuws van persbureau Bloomberg dat een verbod op iPhones in China in een stroomversnelling raakt.

IBM gaat onderdelen kopen van het Duitse Software AG voor 2,3 miljard dollar. Het aandeel IBM steeg een half procent.

Roku daalde vrijdag al met 7 procent en koerste maandag anderhalf procent lager na een adviesverlaging bij Seaport Research.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*