Amerikaanse beurzen sluiten hoger ondanks wisselende inflatiecijfers

Op dinsdag noteerden de Amerikaanse beurzen hoger, met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 steeg met 0,2 procent op 4.630,09 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 36.511,61 punten en de Nasdaq noteerde 0,3 procent hoger op 14.470,16 punten. Dit positieve sentiment werd echter gedeeltelijk overschaduwd door de wisselende inflatiecijfers die eerder op de dag werden vrijgegeven.

Amerikaanse inflatiecijfers tonen matige stijging

Voorafgaand aan het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond, werden dinsdagmiddag de Amerikaanse inflatiecijfers bekendgemaakt. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten stegen afgelopen maand met 3,1 procent op jaarbasis, tegen 3,2 procent een maand eerder. De kerninflatie, gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, bleef in november gelijk op 4,0 procent. Deze cijfers waren conform de marktverwachting. Economen van Fitch Ratings merkten op dat deze cijfers de Federal Reserve waarschijnlijk zullen ondersteunen in het handhaven van hun standpunt dat renteverlagingen in maart 2024 voorbarig blijven.

Fed houdt mogelijk vast aan prognose ondanks inflatiecijfers

Op basis van de inflatiecijfers is de kans klein dat de Federal Reserve woensdag bij het rentebesluit "dovish signalen van betekenis" zal geven. Dit komt doordat de Fed zich zorgen maakt dat dit de obligatierentes zou kunnen verlagen, waardoor de renteverhogingen van eerder dit jaar ongedaan zouden worden gemaakt. Economen van ING voorspellen dan ook dat de Fed vast zal houden aan de prognose van slechts 50 basispunten aan versoepelingen in 2024, in tegenstelling tot de 115 basispunten die momenteel door de markten worden ingeprijsd.

Marktverwachtingen voor renteverlagingen verminderd

De afgelopen weken rekende de markt steeds meer op een eerste renteverlaging door de Fed in maart. Echter, uit de actuele FedWatch Tool van CME Group blijkt dat de kans op een renteverlaging nu minder dan 50 procent is. Dit komt door de afgenomen verwachtingen na de inflatiecijfers van dinsdag. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde na deze cijfers op 4,21 procent.

Invloed van inflatierapport op olieprijzen en vraag

De prijs voor een vat WTI-olie daalde dinsdag met ruim 4 procent tot onder 69 dollar. Volgens energie-analist Robert Yawger van Mizuho zijn de verwachtingen voor vroege renteverlagingen door de Fed met het inflatierapport van dinsdag afgenomen. Dit impliceert tot op zekere hoogte een harde economische landing, wat weer nadelig is voor de vraag naar olie.

Bedrijfsnieuws

Oracle noteerde 12 procent lager, omdat de omzetgroei van 5 procent en de winstgroei teleurstelden. De CEO was echter tevreden over de cloudactiviteiten, die inmiddels een jaarlijkse omzet van bijna 20 miljard dollar realiseren. Alphabet daalde een half procent vanwege een verloren kartelzaak aangespannen door Epic Games, waarin Alphabet werd beschuldigd van het vasthouden van een monopolie op de markt voor distributie en betalingen van zijn app-winkel. Speelgoedmaker Hasbro kondigde aan 1.100 banen te schrappen vanwege tegenvallende verkopen. Hasbro verloor anderhalf procent, terwijl concurrent Mattel 2,5 procent daalde. Ford meldde dat ze volgend jaar ongeveer de helft minder elektrische pick-up trucks van het model F-50 Lightning zullen produceren. Het aandeel steeg echter met een half procent. Investeerder Berkshire Hathaway van Warren Buffett heeft zijn belang in HP Inc. teruggebracht van 10 naar 5,2 procent. HP noteerde rond een procent in de plus.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*