Diepte recessie bepaalt mix obligaties en aandelen in portefeuille volgens Bob Homan van ING Investment Office

Bob Homan, de hoofdstrateeg van het ING Investment Office, heeft benadrukt dat de diepte van een recessie van invloed is op de ideale mix van obligaties en aandelen in een beleggingsportefeuille. In tijden van economische neergang is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen deze twee beleggingscategorieën om de risico's te beperken en tegelijkertijd rendement te genereren.

De impact van een recessie op de markt

Tijdens een recessie is de economische groei vertraagd en ervaren bedrijven vaak financiële moeilijkheden. Dit kan leiden tot een afname van de aandelenkoersen en een verhoogd risico op wanbetaling van bedrijfsobligaties. Het is daarom van cruciaal belang om de juiste verhouding tussen obligaties en aandelen in een beleggingsportefeuille te behouden, zodat de belegger beschermd is tegen mogelijke verliezen.

De risico-rendementsverhouding

Homan benadrukt dat de keuze tussen obligaties en aandelen afhangt van de risico-rendementsverhouding die een belegger bereid is te accepteren. Obligaties worden over het algemeen beschouwd als minder risicovol dan aandelen, omdat ze een vast rendement bieden en de kans op kapitaalverlies relatief klein is. Aandelen daarentegen hebben doorgaans een hoger potentieel rendement, maar met een groter risico op koersdalingen.

De diepte van de recessie als leidraad

Volgens Homan moet de diepte van de recessie worden gebruikt als leidraad bij het bepalen van de ideale mix van obligaties en aandelen in een portefeuille. In een milde recessie kan het verstandig zijn om meer in aandelen te beleggen, omdat de verwachting is dat de markt zich relatief snel zal herstellen. Aan de andere kant, in een diepe recessie, kan het verstandiger zijn om de nadruk te leggen op obligaties, omdat de risico's voor aandelen veel groter zijn.

Het belang van diversificatie

Homan benadrukt ook het belang van diversificatie binnen elke beleggingscategorie. Door de risico's te spreiden over verschillende obligaties en aandelen, kan een belegger het totale risico van de portefeuille verminderen. Het is raadzaam om te beleggen in verschillende regio's, sectoren en bedrijven, zodat eventuele verliezen bij een specifieke belegging kunnen worden opgevangen door andere winstgevende beleggingen.

Conclusie

Het bepalen van de ideale mix van obligaties en aandelen in een beleggingsportefeuille is een belangrijke beslissing die afhangt van de diepte van een recessie en de risico-rendementsverhouding die een belegger bereid is te accepteren. Het is raadzaam om de portefeuille te diversifiëren om het totale risico te verminderen. Het advies van Bob Homan van ING Investment Office benadrukt het belang van een goed doordachte strategie om de risico's te beperken en tegelijkertijd rendement te genereren tijdens economische neergang.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*