Economische groei valt tegen in eerste kwartaal 2024

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van 2024 nog minder hard gegroeid dan eerder verwacht. Dit bleek donderdag uit voorlopige cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel.

De groei van het bruto binnenlands product (bbp) bedroeg slechts 1,5%, terwijl analisten hadden gerekend op een groei van 2%. Dit is een tegenvaller voor de Amerikaanse economie, die al te maken had met de gevolgen van de wereldwijde pandemie en geopolitieke spanningen.

Impact van inflatie op economische groei

Een van de factoren die de economische groei belemmerde, was de aanhoudende inflatie. De consumentenprijzen stegen in het eerste kwartaal met 7%, wat resulteerde in hogere kosten voor consumenten en bedrijven. Deze inflatie had een negatieve impact op de koopkracht en de investeringen in de economie.

Werkgelegenheid blijft achter

Ondanks de matige economische groei daalde de werkloosheid in het eerste kwartaal wel licht. Het werkloosheidspercentage daalde van 4,2% naar 4,0%. Dit wordt gezien als een positieve ontwikkeling, maar de groei van het aantal banen bleef achter bij de verwachtingen.

Beleidsmaatregelen om economische groei te stimuleren

Om de economische groei te stimuleren, heeft de Amerikaanse overheid verschillende beleidsmaatregelen genomen. Zo zijn er investeringen gedaan in infrastructuur, onderwijs en innovatie. Ook zijn er belastingverlagingen doorgevoerd om bedrijven te stimuleren om te investeren en banen te creëren.

De verwachting is dat de economische groei in de komende kwartalen zal aantrekken, mede dankzij deze beleidsmaatregelen. Het is echter belangrijk dat de inflatie onder controle blijft en dat er voldoende banen worden gecreëerd om de economie op volle kracht te laten draaien.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*