Grondstoffen als beleggingscategorie in 2023

Hoewel grondstoffen in 2023 de slechtst presterende beleggingscategorie waren, is het volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen nog te vroeg om weer in deze sector te investeren. Dit standpunt deelde hij voor de camera van ABM Financial News.

De prestaties van grondstoffen in 2023

Grondstoffen hebben in 2023 teleurstellend gepresteerd als beleggingscategorie. Dit kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de impact van de wereldwijde pandemie en economische onzekerheid. De prijzen van grondstoffen zoals olie, goud en industriële metalen waren volatiel en onvoorspelbaar, wat beleggers terughoudend maakte om in deze sector te investeren.

Voorzichtigheid blijft geboden

Ondanks de slechte prestaties in 2023, waarschuwt Van Leenders voor te veel optimisme. Hij benadrukt dat het nog te vroeg is om weer in grondstoffen te beleggen. Het herstel van deze markt kan langer duren dan verwacht, gezien de vele onzekerheden die nog steeds spelen. Beleggers moeten volgens hem voorzichtig zijn en zich bewust zijn van de risico's die gepaard gaan met investeren in grondstoffen.

Impact van geopolitieke spanningen

Een belangrijke factor die de prestaties van grondstoffen kan beïnvloeden, zijn de geopolitieke spanningen wereldwijd. Conflicten en politieke onzekerheden kunnen de prijzen van grondstoffen beïnvloeden, vooral die welke geografisch geconcentreerd zijn. Beleggers moeten hier rekening mee houden bij het overwegen van investeringen in grondstoffen.

Duurzaamheid en ESG-criteria

Een andere belangrijke overweging bij het beleggen in grondstoffen is duurzaamheid en de naleving van ESG-criteria (Environmental, Social, Governance). Beleggers worden steeds meer bewust van de impact van hun investeringen op het milieu en willen investeren in bedrijven die duurzaam opereren. Dit heeft invloed op de vraag naar bepaalde grondstoffen en kan de prijzen beïnvloeden.

Mogelijke kansen in de toekomst

Hoewel het momenteel nog te vroeg is om in grondstoffen te beleggen, kunnen er in de toekomst mogelijk kansen ontstaan. Het is belangrijk om de marktontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en te kijken naar factoren zoals economisch herstel, geopolitieke stabiliteit en duurzaamheidstrends. Op basis van deze informatie kunnen beleggers beslissen wanneer het juiste moment is om in grondstoffen te investeren.

Conclusie

Hoewel grondstoffen in 2023 de slechtst presterende beleggingscategorie waren, is het nog te vroeg om weer in deze sector te investeren. Beleggers moeten voorzichtig zijn en zich bewust zijn van de risico's die gepaard gaan met investeren in grondstoffen. Geopolitieke spanningen en duurzaamheidsoverwegingen kunnen ook van invloed zijn op de prestaties van deze markt. Het is belangrijk om de marktontwikkelingen nauwlettend te volgen en te wachten op mogelijke kansen in de toekomst.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*