Kerstrally op Wall Street zorgt voor optimisme

De beurzen in de Verenigde Staten sloten het jaar af met een kerstrally, wat zorgde voor optimisme onder investeerders. De Dow Jones Industrial Average, de S&P 500 en de Nasdaq Composite behaalden allemaal nieuwe recordhoogtes. Deze kerstrally werd aangewakkerd door positieve economische gegevens, waaronder een sterk banenrapport en een groeiende consumentenbesteding. Investeerders waren ook hoopvol gestemd vanwege de voortgang van de handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China.

Sell off Aziatische techfondsen drukt marktstemming

Ondanks de positieve ontwikkelingen op Wall Street, werden de Aziatische markten getroffen door een sell off in techfondsen. Vooral Chinese technologiebedrijven, zoals Tencent en Prosus, werden hard geraakt. Deze sell off werd veroorzaakt door zorgen over de groeivooruitzichten van de Chinese economie en de handelsoorlog met de Verenigde Staten. De marktstemming in Azië werd hierdoor gedrukt.

Shell en Basic Fit profiteren van hogere olieprijzen

Nederlandse bedrijven als Shell en Basic Fit profiteerden van hogere olieprijzen. Shell, een van de grootste olie- en gasmaatschappijen ter wereld, zag zijn aandelen stijgen vanwege de stijgende olieprijzen. Dit werd veroorzaakt door geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en productiebeperkingen van olieproducerende landen. Basic Fit, een fitnessketen, profiteerde ook van hogere olieprijzen, aangezien dit de kosten voor hun activiteiten zoals elektriciteitsverbruik en transport verhoogt.

Apple ziet stijging in aandelenprijs

Ook technologiegigant Apple zag een stijging in de aandelenprijs. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door positieve berichten over de verkoop van hun nieuwste iPhone-modellen en de groei van hun dienstensegment, inclusief Apple Music en Apple TV+. Investeerders waren optimistisch over de toekomstige groeimogelijkheden van het bedrijf, ondanks zorgen over de handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten en China.

Nike en Micron rapporteren sterke kwartaalcijfers

Sportkledingfabrikant Nike en halfgeleiderproducent Micron rapporteerden beide sterke kwartaalcijfers. Nike behaalde beter dan verwachte omzet- en winstcijfers, aangewakkerd door een sterke vraag naar hun producten in zowel de Verenigde Staten als internationaal. Micron profiteerde van de groeiende vraag naar geheugenchips, vooral in de cloud computing- en smartphone-industrie. Beide bedrijven zagen hun aandelen stijgen als gevolg van deze positieve resultaten.

Rentes blijven laag, stimuleert investeringen

De rentes bleven laag in veel ontwikkelde economieën, wat investeerders aanmoedigde om te blijven investeren op de aandelenmarkt. Centrale banken, waaronder de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, handhaafden hun accommoderend monetair beleid om de economische groei te stimuleren. Lage rentes maken het goedkoper voor bedrijven om geld te lenen en investeringen te doen, wat de markten positief beïnvloedde.

Vooruitzichten voor 2020

Vooruitkijkend naar het nieuwe jaar, zijn er verschillende factoren die de markten kunnen beïnvloeden. De voortgang van de handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China blijft een belangrijk aandachtspunt, evenals de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Daarnaast zullen de economische gegevens en bedrijfswinsten in de gaten worden gehouden om te bepalen of de economische groei aanhoudt. De rentebeslissingen van centrale banken zullen ook van invloed zijn op de marktvolatiliteit. Al met al belooft 2020 een spannend jaar te worden voor beleggers.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*