Nike behaalt hogere resultaten in het tweede kwartaal

Sportartikelenfabrikant Nike heeft in het tweede kwartaal van zijn lopende boekjaar betere resultaten behaald dan verwacht. De winst steeg van 1,3 miljard dollar of 0,85 dollar per aandeel naar 1,6 miljard of 1,03 dollar per aandeel. Analisten hadden een winst per aandeel van 0,84 dollar verwacht. De omzet verbeterde op jaarbasis met 1 procent, van 13,3 miljard naar 13,4 miljard dollar, waar de markt had gerekend op 13,39 miljard dollar.

Nike rekent op een minder sterke tweede jaarhelft

Ondanks de positieve resultaten in het tweede kwartaal, verwacht Nike een minder sterke tweede jaarhelft. Het bedrijf neemt daarom maatregelen om kosten te besparen. CEO John Donahoe geeft aan dat de resultaten laten zien dat Nike weer op de goede weg is op het gebied van innovatie en groei. CFO Matthew Friend voegt hieraan toe dat de financiële prestaties van Nike in het tweede kwartaal een keerpunt zijn in het stimuleren van meer winstgevende groei.

Nike gaat flink in de kosten snijden

Om de verwachte mindere omzet in de tweede helft van het jaar op te vangen, gaat Nike flink in de kosten snijden. Het bedrijf streeft ernaar om in de komende drie jaar tot 2 miljard dollar aan cumulatieve kostenbesparingen te realiseren. CFO Matthew Friend geeft aan dat Nike stappen zal nemen om de organisatie te stroomlijnen. Dit zal naar verwachting resulteren in herstructureringskosten van ongeveer 400 miljoen tot 450 miljoen dollar voor belastingen, die grotendeels zullen worden opgenomen in het derde kwartaal van boekjaar 2024. Deze kosten zijn voornamelijk gerelateerd aan afvloeiingskosten van werknemers.

Omzetgroei in verschillende regio's

De omzetgroei van Nike varieerde in verschillende regio's. In China steeg de omzet met 4 procent in het afgelopen kwartaal, terwijl er in het eerste kwartaal sprake was van een groei van 5 procent. In de regio EMEA (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) steeg de omzet met 2 procent. In Noord-Amerika daalde de omzet echter met 4 procent. In Asia Pacific en Latijns-Amerika werd een omzetstijging van 13 procent geboekt.

Stijging brutomarge en daling voorraadwaarde

De brutomarge van Nike steeg op jaarbasis van 42,9 naar 44,6 procent. Dit is een positieve ontwikkeling voor het bedrijf. Daarnaast is de waarde van de voorraden gedaald met 14 procent op jaarbasis. Aan het einde van het eerste kwartaal bedroeg de waarde van de voorraden nog 8,7 miljard dollar, terwijl dit aan het einde van het tweede kwartaal was gedaald naar 8 miljard dollar. Deze daling kan wijzen op een verbetering van de voorraadbeheersing bij Nike.

Beursreactie op de resultaten

Na de bekendmaking van de resultaten daalde het aandeel van Nike met 5 procent in de nabeurshandel. Dit kan te maken hebben met de verwachtingen van een minder sterke tweede jaarhelft en de aankondiging van kostenbesparingen. Beleggers reageren vaak op de verwachtingen voor de toekomstige prestaties van een bedrijf.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*