De olieprijzen zijn vrijdag verder gestegen, met een settlement van 80,06 dollar voor een vat West Texas Intermediate en bijna 84 dollar voor een vat Brent. Op weekbasis werd een vat WTI ruim 2 procent duurder, wat wijst op een toenemende vraag naar olie.
Toenemende vraag naar olie
Een van de redenen voor de stijging van de olieprijzen is de toenemende vraag naar olie wereldwijd. Met economieën die langzaam herstellen van de impact van de pandemie, neemt de vraag naar olie toe. Dit heeft geleid tot een stijging van de prijzen, aangezien de vraag het aanbod overstijgt.
Geopolitieke spanningen en aanbodbeperkingen
Naast de toenemende vraag naar olie spelen ook geopolitieke spanningen en aanbodbeperkingen een rol in de stijging van de olieprijzen. Conflicten in olieproducerende regio's kunnen de toevoer van olie belemmeren, wat de prijzen opdrijft. Daarnaast hebben olieproducerende landen zoals Saudi-Arabië en Rusland ervoor gekozen om de productie te beperken, waardoor het aanbod beperkt blijft en de prijzen stijgen.
Invloed van de dollar op de olieprijzen
Een andere factor die de olieprijzen beïnvloedt, is de waarde van de dollar. Olie wordt verhandeld in dollars, dus een zwakkere dollar kan leiden tot hogere olieprijzen. De recente daling van de dollar heeft bijgedragen aan de stijging van de olieprijzen.
Al met al zijn er verschillende factoren die hebben bijgedragen aan de stijging van de olieprijzen. Met de toenemende vraag, geopolitieke spanningen en aanbodbeperkingen blijft de olieprijs volatiel en kan deze in de toekomst verder stijgen.
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl
Leave a Reply