Tegenvallende cijfers uit de eurozone en het VK

Europese beurzen dalen door tegenvallende inkoopmanagersdata

De Europese beurzen sloten vrijdag lager, nadat tegenvallende inkoopmanagersdata uit zowel de eurozone als het Verenigd Koninkrijk investeerders zorgen baarden. De inkoopmanagersindex (PMI) geeft een indicatie van de economische activiteit in de industrie en dienstensector en wordt gezien als een belangrijke indicator voor het economisch herstel.

In de eurozone daalde de samengestelde PMI naar 53,7 in augustus, tegenover 54,9 in juli. Dit duidt op een vertraging van de economische groei in de regio. Vooral de dienstensector liet een zwakkere groei zien, wat wijst op toenemende zorgen over de impact van de Delta-variant en aanhoudende beperkingen.

Tegelijkertijd liet het VK een scherpe daling zien in de PMI, van 59,2 in juli naar 55,3 in augustus. Ook hier was de dienstensector de grootste boosdoener, met een PMI van 55,5 in augustus tegenover 59,6 in juli. Deze cijfers wijzen op een vertraging van het economisch herstel in het Verenigd Koninkrijk, mede door de toename van het aantal besmettingen en de opkomst van de Delta-variant.

Impact op de financiële markten

De tegenvallende inkoopmanagersdata zorgden voor een negatieve stemming op de Europese beurzen. De Stoxx Europe 600 Index daalde met 0,8%, terwijl de Duitse DAX en de Franse CAC 40 respectievelijk 1,1% en 0,9% lager sloten. Ook de Britse FTSE 100 Index verloor 0,5% in waarde.

Beleggers maken zich zorgen over de impact van de vertraging van de economische groei op bedrijfswinsten en de algemene marktomstandigheden. De onzekerheid over de verdere ontwikkelingen rondom de pandemie en de mogelijke invoering van nieuwe beperkende maatregelen dragen bij aan de volatiliteit op de financiële markten.

Al met al tonen de recente inkoopmanagersdata aan dat de economische vooruitzichten in zowel de eurozone als het Verenigd Koninkrijk onzeker blijven, wat zijn weerslag heeft op de beurskoersen en investeerderssentiment. Het is belangrijk om de ontwikkelingen op de financiële markten nauwlettend in de gaten te houden en te anticiperen op eventuele veranderingen in het economisch klimaat.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*