Wereldwijde vraag naar olie zal dit jaar in een zwakker tempo groeien

Volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA) zal de wereldwijde vraag naar olie dit jaar in een aanzienlijk zwakker tempo groeien. Dit komt voornamelijk door de sterk stijgende Amerikaanse productie, die de aanvoer op peil houdt, ondanks de productiebeperkingen bij OPEC en bondgenoten.

De Amerikaanse productie van schalieolie heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Dit heeft geleid tot een verschuiving in de mondiale oliemarkt, waarbij de Verenigde Staten steeds meer zelfvoorzienend worden. De IEA voorspelt dat de Amerikaanse productie in 2019 zal stijgen tot recordhoogtes, waardoor het land een belangrijke speler blijft in de wereldwijde olieproductie.

Stijgende Amerikaanse productie compenseert productiebeperkingen bij OPEC

De productiebeperkingen die worden opgelegd door de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en hun bondgenoten, waaronder Rusland, hebben tot doel de olieprijzen te ondersteunen door het beperken van de aanvoer. Echter, de sterke groei van de Amerikaanse productie compenseert deze beperkingen grotendeels.

OPEC en zijn bondgenoten hebben sinds begin 2017 overeenkomsten gesloten om de productie te beperken, wat heeft bijgedragen aan het herstel van de olieprijzen na de ineenstorting in 2014. Desondanks hebben deze productiebeperkingen niet het gewenste effect gehad, aangezien de Amerikaanse productie blijft toenemen.

Toenemende onzekerheid in de oliemarkt

De oliemarkt wordt geconfronteerd met toenemende onzekerheid als gevolg van geopolitieke spanningen en handelsgeschillen. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China heeft de vraag naar olie onder druk gezet, omdat de economische groei vertraagt. Bovendien zijn er spanningen in het Midden-Oosten, zoals de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran, die de aanvoer van olie kunnen beïnvloeden.

Duurzame energiebronnen winnen terrein

Naast de geopolitieke en economische factoren, wordt de vraag naar olie ook beïnvloed door de groeiende vraag naar duurzame energiebronnen. Steeds meer landen en bedrijven richten zich op het verminderen van hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het bevorderen van schone energie.

De opkomst van elektrische voertuigen en de groei van de hernieuwbare energie-industrie hebben geleid tot een verschuiving in de vraag naar olie. Hoewel de wereldwijde vraag naar olie nog steeds groeit, zal deze groei naar verwachting in een zwakker tempo plaatsvinden vanwege de toenemende concurrentie van duurzame energiebronnen.

Conclusie

Al met al voorspelt het Internationale Energie Agentschap (IEA) dat de wereldwijde vraag naar olie dit jaar in een aanzienlijk zwakker tempo zal groeien. De sterk stijgende Amerikaanse productie compenseert de productiebeperkingen bij OPEC en bondgenoten, waardoor de aanvoer op peil blijft. Echter, de oliemarkt wordt geconfronteerd met toenemende onzekerheid als gevolg van geopolitieke spanningen en handelsgeschillen. Daarnaast wint de vraag naar duurzame energiebronnen terrein, wat de vraag naar olie verder kan beïnvloeden.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*