Achtergrond van het conflict

Een groep institutionele beleggers, waaronder de Nederlandse vermogensbeheerders PGGM, APG, Robeco, Achmea, NN Group, Cardano en Van Lanschot Kempen, verzet zich tegen de poging van het Amerikaanse olieconcern Exxon Mobil om aandeelhouders voor de rechter te slepen wegens ongewenste aandeelhoudersvoorstellen. Daarmee zet de oliereus druk op de rechten van aandeelhouders, vinden zij.

Standpunt van de institutionele beleggers

De institutionele beleggers zijn van mening dat Exxon Mobil met deze actie probeert om aandeelhouders te ontmoedigen om voorstellen in te dienen en op die manier hun stem in het bedrijf te laten horen. Zij vinden dat dit indruist tegen het principe van corporate governance en dat het de transparantie en verantwoording van het bedrijf in gevaar brengt.

Reactie van Exxon Mobil

Exxon Mobil heeft gereageerd op de kritiek van de beleggers door te stellen dat de aandeelhoudersvoorstellen die zij wilden indienen niet in lijn waren met het beleid en de strategie van het bedrijf. Zij benadrukken dat zij het recht hebben om deze voorstellen af te wijzen en dat zij het belang van alle aandeelhouders voor ogen houden.

Impact op de aandeelhoudersrechten

Dit conflict tussen Exxon Mobil en de institutionele beleggers werpt een interessant licht op de rechten van aandeelhouders en de verantwoordelijkheid van bedrijven om naar hun aandeelhouders te luisteren. Het roept vragen op over hoe ver bedrijven kunnen gaan om ongewenste voorstellen van aandeelhouders te voorkomen en welke impact dit kan hebben op de corporate governance van een bedrijf.

Al met al lijkt dit conflict tussen Exxon Mobil en de institutionele beleggers nog lang niet voorbij te zijn en zal het ongetwijfeld nog meer discussie en debat oproepen over de rechten en verantwoordelijkheden van aandeelhouders en bedrijven in de toekomst.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*