Onderzoek naar machtspositie Apple

De Europese Commissie heeft Apple een boete opgelegd van meer dan 1,8 miljard euro voor het misbruiken van zijn machtspositie op de markt voor de distributie van muziekstreaming-apps aan iPhone- en iPad-gebruikers via haar App Store. Dit maakte de toezichthouder van de Europese Unie maandagmiddag bekend.

Het onderzoek naar de machtspositie van Apple begon in 2019, nadat verschillende partijen, waaronder Spotify, een klacht hadden ingediend bij de Europese Commissie. De klacht was gericht op de regels die Apple hanteert in de App Store, die het voor concurrenten moeilijk maken om te concurreren met Apple's eigen muziekstreamingdienst, Apple Music.

Beperkingen voor concurrenten

De Europese Commissie concludeerde dat Apple ten onrechte restricties oplegde aan app-ontwikkelaars die gebruik wilden maken van alternatieve betalingssystemen binnen hun apps. Dit beperkte de concurrentie en zorgde ervoor dat Apple Music een oneerlijk voordeel had ten opzichte van andere muziekstreamingdiensten zoals Spotify en Deezer.

Boete en maatregelen

Na het onderzoek heeft de Europese Commissie besloten om Apple een boete op te leggen van meer dan 1,8 miljard euro. Daarnaast moet Apple maatregelen nemen om de concurrentie op de markt voor muziekstreaming-apps te bevorderen. Zo moet Apple bijvoorbeeld duidelijkere regels opstellen voor app-ontwikkelaars en meer transparantie bieden over de kosten van het gebruik van alternatieve betalingssystemen.

Reactie van Apple

Apple heeft laten weten in beroep te gaan tegen de beslissing van de Europese Commissie. Het bedrijf benadrukt dat het altijd heeft gehandeld in het belang van zijn klanten en dat de regels in de App Store bedoeld zijn om de veiligheid en privacy van gebruikers te waarborgen. Apple is van mening dat de boete en maatregelen van de Europese Commissie ongegrond zijn en zal blijven vechten voor zijn standpunt.

Daytrader & hoofdredacteur at beleggen-vandaag.nl | Website | + posts

Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

About Erik 0 Articles
Erik Korte is fulltime daytrader en daarnaast hoofdredacteur van beleggen-vandaag.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*